Under hovedforhandlingen eller ankeforhandlingen i retten, blir hver part tildelt to muligheter til å levere sitt innlegg. Disse to muntlige fremstillingene kalles innledningsforedrag og prosedyre. I Høyesterett blir det kun holdt ett innlegg, hvor innledningsforedraget og prosedyren slås sammen. Det er den saksøkende eller ankende parten som starter innledningsforedraget, etter at retten kort har gjennomgått sakens tema.
Hensikten med innledningsforedraget er å tydeliggjøre sakens relevans, presentere fakta, dokumentbevis og kort beskrive de påstander som skal fremmes. Ved innledningsforedragets slutt skal det fremsettes en foreløpig påstand. Det bemerkes som foreløpig fordi det av og til kan komme frem nye momenter under bevisføringen som påvirker den endelige påstanden, som fremsettes ved prosedyrens avslutning.
Det er vanligvis prosessfullmektigen som holder innledningsforedraget og prosedyren, med mindre parten representerer seg selv. I så fall holder parten innleggene selv. Når man tar ordet, begynner man med “Ærede rett” (eller tilsvarende) for å vise respekt.
Advokater har alltid kappeplikt under hovedforhandlingen eller ankeforhandlingen. I mindre saker, som småkravsprosess for tingretten, der saken normalt avsluttes som muntlig sluttbehandling, er det ingen kappeplikt. Det er heller ikke kappeplikt under saksforberedende møter og rettsmekling.
Gangen i en hovedforhandling er summarisk angitt i tvisteloven. Et godt innledningsforedrag kjennetegnes av ryddighet, klarhet og enkelhet, der fakta er presist presentert. Det er viktig å utelate mindre relevante poenger og bevis for å unngå informasjonsoverbelastning, som kan undergrave de virkelig essensielle punktene i saken.
Når det gjelder dokumentering og bevisføring, må man være proporsjonal. Kun bevis av betydning for avgjørelsen skal føres, og det må være et rimelig forhold mellom sakens betydning og omfanget av bevisføringen.
En disposisjon, en stikkordsmessig oversikt over det som skal behandles, bør utarbeides i større saker. Dette hjelper dommeren med å følge med og forstå retning i fremstillingen. Dokumentasjonen kan presenteres kronologisk eller tematisk, avhengig av hva som er mest hensiktsmessig for saken.
Under innledningsforedraget bør man unngå å prosedere for mye og heller fokusere på å få frem den faktiske fremstillingen av saken. Det er også viktig å kommunisere tydelig og engasjert, samtidig som man viser respekt for domstolen.
I prosedyren skal man kort oppsummere hovedanførslene før man fremsetter en endelig påstand. Det er en balansegang mellom å være klar og presis, og å unngå å prosedere for mye.
Respekt og høflighet overfor retten er avgjørende under hele hovedforhandlingen. Advokaten skal forsvare klientens interesser ærlig og uten frykt, samtidig som man opptrer korrekt i forhold til prosesslovgivningen.
En grundig og veloverveid fremstilling av saken, sammen med respektfull kommunikasjon og klar dokumentasjon, legger grunnlaget for en vellykket hovedforhandling i retten.
Dersom du ønsker en gratis vurdering av din sak eller å komme i kontakt med Advokat Christian Wulff Hansen, kan du sende en e-post ved å trykke på denne linken: Send e-post